5 nasvetov kako kvalitetno postaviti gabione

Šest mrež, nekaj kamenja in že je končan gabion. Tako enostavno seveda to ne gre. Kako izbrati pravilen tip gabionov za pravilen namen in na kaj morate biti še posebej pozorni pri pripravi in gradnji, smo vam danes pripravili pet strokovnih nasvetov naših kupcev gabionov.

Tako kakor pri vsaki skrbno izdelani konstrukciji, se je tudi pri gabionih, ne glede na to kako majhna so, potrebno vnaprej odločiti, katere osnovne parametre mora vaša gradnja vsebovati.

Ali bo gabion  samostojen, da izpolni funkcijo dušenja hrupa ali povečanje zasebnosti?

Ali bomo z gabionom podpirali brežino ali bo služil samo kot okras?

Posebej pomembno je temeljito razmišljanje o statiki. Ali potrebujemo temelje? Ali je nosilnost dovolj velika? Ali je podlaga primerna?

Ne pozabite, da en kubični meter gabiona tehta v povprečju 1,7 tone.

Ko izberete pravi izdelek, morate tudi vnaprej razmišljati, kateri izdelek bo najustreznejši. Tako je naš sistem ograje »BLICKS-Profesional« maksimalne debeline 30 cm, še posebej primeren kot prostorsko učinkovita ograja, ki preprečuje poglede na vaše dvorišče.

Po drugi strani so “monotecR®” najboljši vsestranski produkt. Varnostni gabioni so brez žičnih previsov, tako so možnosti poškodb minimalne. Primerni so kot zaščita pred hrupom, za zaščito brežin, za urejanje okolice ali na domačem vrtu. Prednost: zaradi navznoter obrnjenih ukrivljenih očes, lahko to vrsto gabionov neomejeno uporabljamo tudi na javnih mestih, kot so vrtci, šole ali drugi javni objekti.

Pri izgradnji je potrebno upoštevati potencialne prihranke, v primeru da gradite več elementov vodoravno ali navpično, se lahko pri nekaterih primerih in pri določenih tipih gabionov izpustijo vmesne mreže, kar pa za vas pomeni prihranek med gradnjo. Velikost oken na mrežah določimo na podlagi željenega videza, polnilnega materiala in predvideni uporabi.

Polnilni material ima pomembno funkcijo za samo delovanje gabionske konstrukcije. Odporen mora biti na toploto in zmrzal, ne sme erodirati, biti mora odporen na sol, v idealnih primerih se mora vizualno skladati z okolico. Tukaj ne smemo varčevati na napačnem koncu. Ostanki iz sosednjega kamnoloma so morda cenejši od izbranih kamnov pri prodajalcih, vendar vam ti lahko svetujejo glede lastnosti in velikost kamenja.

Kot vidite, kompleksnosti teme »gabionov« ni mogoče obdelati v nekaj preprostih stavkih. Preveč je možnosti uporabe, predpisov in načinov postavitve. Če vas zanima gradnja gabionske konstrukcije, se lahko obrnete na nas. Z veseljem vam kadarkoli pomagamo.