Gabioni

Na splošno o gabionih
Kaj so gabioni? Beseda gabion izhaja iz italijanske besede gabbia, kar pomeni kletka, medtem ko gabbione predstavlja veliko kletko ali košaro.
Prvič so se pojavili v Afriki, kjer so jih uporabili, za zaščito obale reke Nil, v srednjem veku so služili kot vojaške utrdbe in zaščite pred sovražniki, danes jih pa najdemo na vseh področjih, kot so zaščite in stabilizacije obale, zvočni in vetrno zaščiti na avtocestah, preprečujejo erozijo na pobočjih, hkrati pa omogočajo nešteto rešitev na vašem dvorišču.

Prednosti gabionov so naslednje:
– enostavna montaža,
– dobro razmerje med ceno in zmogljivostmi,
– dolga življenjska doba,
– brez vzdrževanja ,
– zadržujejo hrup,
– fleksibilni,
– ekološki,
– estetski in
– ne zadržujejo vode.

Gabioni dajejo naraven izgled, ter omogočajo zlitje vaše hiše, škarpe in ograje z okolico. V primeru gradnje na kamnitih terenih, lahko izkoristimo odpadni material, ki smo ga izkopali in ga uporabimo pri polnitvi gabionov. Ponavadi so mreže polnjene s kamenjem, katero nam omogoča toliko estetskih možnosti kolikor je različnih vrst kamnov na svetu. Zaradi teže kamenja ni potrebna izdelava temeljev, pri višjih ograjah se priporoča vgradnja stebrov v sredini gabiona. S časom se moč in učinkovitost ograje ali škarpe še povečuje, saj prah in rastline zapolnjujejo prazen prostor in s tem krepijo strukturo. V primerjavi s trdnimi škarpami ali ograjami, gibanje terena ne vpliva negativno na gabione.
Seveda to niso edine možnosti za uporabo gabionov, pustite domišljiji prosto pot in gabion uporabite za vrtno klopco ali mizo, skrijte z njimi posode za smeti, pri klasični panelni ograji vam ni potrebno uporabljati tovarniških stebrov, ampak jih lahko sami izdelate iz gabionov. Naj vaša okolica hiše, bazen, ograja, vrtna hiška izstopata s pomočjo iznajdljivih možnosti oblikovanja z gabioni.

Vabimo vas, da za več informacij obrnete na naš email info@gabioni.si.