Gabioni

Na splošno o gabionih
Kaj so gabioni? Beseda gabion izhaja iz italijanske besede gabbia, kar pomeni kletka, medtem ko gabbione predstavlja veliko kletko ali košaro.
Prvič so se pojavili v Afriki, kjer so jih uporabili za zaščito obale reke Nil. V srednjem veku so služili kot vojaška utrdba in kot zaščita pred sovražniki. Danes pa jih uporabljamo za zaščito in stabilizacijo obale, kot zvočno in vetrno zaščito na avtocestah, preprečujejo tudi erozijo tal na pobočjih, hkrati pa omogočajo nešteto rešitev na vašem dvorišču.

Prednosti gabionov so naslednje:
– enostavna montaža,
– dobro razmerje med ceno in zmogljivostmi,
– dolga življenjska doba,
– brez vzdrževanja,
– zadržujejo hrup,
– fleksibilnost,
– so ekološki,
– estetski in
– ne zadržujejo vode.

Gabioni dajejo naraven izgled, omogočajo zlitje vaše hiše, škarpe in ograje z okolico. V primeru gradnje na kamnitih terenih lahko izkoristimo odpadni material, ki smo ga izkopali in nato uporabili pri polnitvi gabionov. Običajno so mreže polnjene s kamenjem, katero nam omogoča toliko estetskih možnosti kolikor je različnih vrst kamnov na svetu. Zaradi teže kamenja ni potrebna izdelava temeljev,  le pri višjih ograjah se priporoča vgradnja stebrov v sredini gabiona. V primerjavi s trdnimi škarpami ali ograjami, gibanje terena ne vpliva negativno na gabione.

Seveda to niso edine možnosti za uporabo gabionov. Pustite domišljiji prosto pot in gabion uporabite za vrtno klopco ali mizo, z njimi skrijte posode za smeti, pri klasični panelni ograji pa vam ni potrebno uporabljati tovarniških stebrov, ampak jih lahko sami izdelate iz gabionov. Naj vaša okolica hiše, bazen, ograja, vrtna hiška izstopata s pomočjo iznajdljivih možnosti oblikovanja z gabioni.

Za dodatne informacije smo vam na voljo na info@gabioni.si.